Säännöt

 

1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

 Yhdistyksen nimi on Kanta-Hämeen Romaniyhdistys ry. Yhdistyksen kotipaikka on Riihimäen kaupunki.

 

2§ Yhdistyksen tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen toiminnan tarkoitus on kehittää ja vahvistaa Kanta-Hämeen romaniväestön yhteisöllisyyttä, osallisuuden lisäämistä, koulutusta ja työllistymisen tukemista perinteisissä ja uusissa ammateissa sekä tarjota romanikulttuurin tuntemusta valtaväestölle.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää:

- työllistämällä sekä ohjaamalla romaninuoria koulutukseen ja työelämään

- monipuolisia leirejä (musiikki, kieli, hevosperinne, perinteiset käsityöt, ruokaperinne jne.) ensisijaisesti Kanta-Hämeen romaneille

- kulttuuri-, keskustelu- ja koulutustilaisuuksia sidosryhmille sekä viranomaisille

- erilaisten kulttuuritilaisuuksien järjestäminen (muotinäytökset, musiikkitilaisuudet, kokkikerhot, näyttelyt, museo jne.)

- ohjausta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin (terveys, liikunta, elintavat)

- toimia myös asiantuntijan ja neuvonantajan tehtävissä romaniväestön ja valtaväestön välillä

- yhteisöllisyyden lisääminen perinnetilaisuuksien ja muiden vastaavien tapahtumien kautta 3§ Toiminnan rahoittaminen

Yhdistys voi kerätä vuosittaisen jäsenmaksun, ja on oikeutettu vastaanottamaan vapaaehtoisia lahjoituksia ja testamentteja sekä keräämään järjestämisissään tilaisuuksissa vapaaehtoisia muita lahjoituksia. Yhdistys voi järjestää myyjäisiä ja maksullisia huvitilaisuuksia.

 

Yhdistys voi hakea toimintaansa myös ulkopuolista rahoitusta mm. Kanta-Hämeen alueen kaupungeilta, Ely-keskukselta, sekä RAY:lta ja muilta valtakunnallisilta rahoittajilta.

Yhdistys voi hakea tarvittaessa rahankeräysluvan ja järjestää keräyksen luvan mukaiseen kohteeseen.

 

4§ Jäsenet

Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä kaikki henkilöt, jotka hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen ja toiminnan päämäärät sekä säännöt, jotka yhdistyksen hallitus hyväksyy.

 Yhdistyksen kannattajajäseniksi voi hallitus hyväksyä yksityisen henkilön, oikeuskelpoisen yhteisön tai säätiön. Kannattajajäsenellä on yhdistyksen kokouksessa puhe- ja läsnäolo-oikeus, mutta ei äänioikeutta.

Jäseniltä peritään vuosittainen jäsenmaksu vuosikokouksen päättämän talousarvion mukaisena. 5§ Jäsenten eroaminen ja erottaminen

Jäsenillä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.

 Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyillään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittujen jäsenyyden ehtoja.

 

6§ Hallitus

Yhdistystä edustaa ja sen asioita hoitaa hallitus. Hallitukseen kuuluu seitsemän varsinaista ja kaksi varajäsentä. Hallituksen jäsenet valitsee yhdistyksen vuosikokous kolmeksi vuodeksi kerrallaan, siten, että vuosittain kaksi jäsentä on erovuorossa, aluksi arvan, sitten vuoron mukaan.

Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan, ja sihteerin. Nämä eivät saa olla vajaavaltaisia.

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun hän katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.

Hallitus on päätösvaltainen, kun puolet jäsenistä ja lisäksi puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja on läsnä. Äänestykset ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

 

7§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

 

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä hallituksen yhdistyksen sihteeriksi valitseman henkilön kanssa.

 

8§ Tilikausi ja tilintarkastus Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille tai toiminnantarkastajille seuraavan helmikuun kuluessa. Tilintarkastajien tai toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään 2 viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle.

 

9§ Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain huhtikuun loppuun mennessä hallituksen määräämänä päivänä.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous

on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi ääni.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni.

 

10§ Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallitus kutsuu yhdistyksen kokouksen koolle kirjallisella ilmoituksella, vähintään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta tai viikkoa ennen ylimääräistä kokousta.

 

11§ Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1.  Vuosikokouksen avaus

2.  Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa tarvittaessa

3.  Läsnä olevien määrän toteaminen

4.  Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

5.  Esityslistan hyväksyminen kokouksen työjärjestykseksi

6.  Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien tai toiminnantarkastajien lausunto

 

7.  Päätetään tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.

8.  Vahvistetaan toimintasuunnitelma sekä talousarvio

9.  Valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle sekä päätetään jäsenmaksun suuruus

10. Valitaan kaksi tilintarkastajaa tai toiminnantarkastajaa sekä yksi varatilintarkastaja tai varatoiminnantarkastaja

11. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

12. Kokouksen päättäminen

 

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

 

12§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkautuessa sen varat lahjoitetaan kristillisiä arvoja kunnioittavalle valtakunnalliselle romanijärjestölle sen stipendirahaston kartuttamiseksi.

 

13§ MUUTA

Kaikessa, mistä näissä säännöissä ei ole mainittu, noudatetaan voimassa olevaa yhdistyslainsäädäntöä.